>

Fogsor javítása

A fogsor igen törékeny dolog, vigyázni kell rá! A legtöbb törés, repedés mögött fürdőszobai baleset áll. A mosdókagyló felett végzett tisztítás folyamán, beleejthetjük fogsorunkat, ami a fogmű töréséhez vezethet. Ennek kiküszöböléséhez jó trükk a mosdókagyló feltöltése vízzel, vagy annak kibélelése egy törülközővel.
Ha nem véletlen baleset áll a törés mögött, annak mindig valamilyen funkciós oka van. Lehet ez akár nem megfelelő tisztítás, vagy a fog gerinc sorvadása miatt. Mindkét esetben a fogsor nem fekszik fel egyenletesen a foggerincre, amitől a fogsor először csak enyhén billeg, majd az egyenletlen rágóerő miatt, akár „csak egy kenyér beleharapásától” el is törik, vagy reped.

Érdemes már a kis repedéssel is felkeresni a fogorvost, vagy a technikust. Ezekbe a kis résekbe, repedésekbe is be tud menni az ételmaradék, ami az elején kellemetlen szájszagot okoz, majd a folyamatos feszültség miatt, a legváratlanabb, legkellemetlenebb pillanatban el is tud törni.
Az enyhe protézis billegés is sok kellemetlenséggel járhat, amitől kényelmetlenné és bizonytalanná válik a fogmű használata. Az instabil fogsor rontja a hangképzést, az ízérzékelést, illetve a nem megfelelően megrágott ételek, rossz emésztéshez vezethetnek.

NAGYON FONTOS! OTTHON NE PRÓBÁLKOZZUNK A FOGSOR MEGRAGASZTÁSÁVAL!

A nem megfelelően összeillesztett fogmű funkciójában nem lesz jó, és ezt a technikus később korrigálni sem tudja! Ez új fogsor szükségességéhez vezet, ami plusz költséggel, és ráfordított idővel jár. Nem elhanyagolandó tény, hogy a pillanatragasztóból kioldódó monomerek, káros hatással vannak szervezetünkre, egészségünkre.
Fogsorunk többféleképpen eltörhet. „Egyszerű” törésnél, az elemek pontosan összeilleszthetők, lehet az törés, vagy a fogsorból kiesett fog. Ilyenkor elég egy technikus felkeresése is. Ám vannak olyan javításra szoruló fogsorok, amikhez már lenyomat, orvos szükséges.

Ilyen a kapocs pótlás, a hiányzó elem, maradó fog pótlása, vagy a nem pontosan összeilleszthető fogsor. Egy esetben nem tudjuk a fogsor javítását garantálni, ha a pótlás fémlemezes, és maga a fém rész törik el.

Javítások, mindig a fogsor saját, speciális anyagával történik, így a preparálás után is megőrzi fogsorunk mind funkcióját, mind esztétikumát. Műfog törésénél, repedésénél szín-azonos fog cseréjét végezzük.
Amennyiben a fogsor sűrűn (pár nap, hét) törik, reped, érdemes azt alábélelni, vagy ha már idős, régi pótlásról van szó újat készíttetni.
Javítások technikában kb. 1-2 órát vesznek igénybe, megvárhatók. Fogászaton, fogorvosnál ez kb. 1 nap a szállítás miatt, illetve két konzultációt igényel. A műfogsor javítás költsége nagyban függ a sérülés mértékétől. „Egyszerű” törések  5-6.000 forint, a komolyabb sérülések 10.000 forint körül vannak a technikákban. Ezek költsége magasabb a fogászaton, a már említett szállítás és konzultáció miatt.

Fogmíves Labor © 2017 minden jog fenntartva