>

Fogsor alábélelése

Kezdetben fogsorunk felszíne tökéletesen illeszkedik a fogatlan gerincre. Ám az idő elteltével a nyálkahártyán felfekvő fogsor stabilitását veszti az álcsontgerinc sorvadása miatt. Ettől lötyögősnek, billegősnek érezzük pótlásunkat, ami gyakran fájdalommal is jár, sok más kellemetlenség mellett. Az instabillá vált  fogsor ronthatja a hangképzést, ízérzékelést, illetve a nem megfelelően megrágott ételek, rossz emésztéshez is vezethet.
Bizonytalanságot, nyugtalanságot okoz a fogmű alá kerülő ételmaradék is, ami még inkább növeli a fogsor instabilitását.

Stabilitást ronthatja az ápolatlan fogmű is. A pótlás alatt kialakult lepedék ugyan úgy okozhat a billegést, mint a ragasztótól nem megfelelően megtisztított fogsor. Az íny részén, illetve a fogsor belsejében maradt szennyeződés módosíthatja fogsorunk harapási magasságát, illetve síkját, mely jobb esetben csak billegéshez, rosszabb esetben az állkapocs károsodásához vezethet.

Bármiről is legyen szó, érdemes már a legapróbb, eddig nem észlelt jelre is figyelnünk. Hiszen az idő elteltével fokozódhatnak a kellemetlenségek, és ez nem ritka esetben a pótlás töréséhez vezet. A csont és az íny formájának változása egyéntől függ, ez lehet fél év, vagy akár 2 év is. Ilyenkor érdemes a fogsort felfrissíteni, alábélelni.
Alábélelés nem más, mint a fogsor nyálkahártya felé néző felszínét adaptáljuk a megváltozott állcsontgerinc formájához. Ez azt jelenti, hogy a pótlás és a fogatlan gerinc között kialakult rést, a fogsor saját speciális anyagával töltjük ki. Ehhez nem kell más, mint a fogsorral vett pontos lenyomat, mely segítségével a technikus 1-2 napon belül elvégzi a korrigálást. Az alábélelés folyamán nem változik a fogsor jól megszokott magassága, domborulata, fogazata. Ilyenkor kérés, igény szerint tudunk változtatni az alaplemez vastagságán, hosszán, és más kissebb korrekciók is elvégezhetők ( pl. repedés). Pótlás átadása után, ismét szükség lehet annak korrekciójára, hiszen ez olyan ilyenkor mint egy új fogsor.

Tévhit, hogy az alábélelés csak teljes fogsoron végezhető el. Részleges vagy fémmel kombinált pótlásoknál is elvégezhető. Kombinált fogsoroknál nem feltétlenül jelentkezik maga a billegő érzés, hiszen a rögzített részen a kivezető pótlás felfekszik, támaszkodik.
Itt inkább a fogmű alá folyamatosan beszoruló ételmaradék maga  a jel. Ilyenkor érdemes az alábélelés mellet a betétek cseréjét is kérni. A betétek cseréjével a fogsor „lazaságán” korrigálunk. Kapcsos, illetve fémlemezes pótlásoknál, a fémes részekhez pótló anyag nem kerül, így az nem módosul.

FIGYELEM!
Fogsor ragasztóval nem oldhatjuk meg a billegést, csak tünetet kezelünk, de magát a problémát nem oldjuk meg. Sőt a ragasztótól nem megfelelően megtisztított fogsor ronthat is állapotunkon.
Az alábélelés ára rendelőnként, orvosonként változó, de körülbelül 10.000-15.0000 Ft körül van. Ne sajnáljuk rá ezt az árat, hiszen a korrigálással egy „új”, felfrissített fogsort kapunk, aminek ismét hosszú ideig tudjuk élvezni esztétikumát, funkcióját. A visszanyert magabiztosságról és biztonságérzetről nem is beszélve.

Fogmíves Labor © 2017 minden jog fenntartva